Wat is oefentherapie

Wat is oefentherapie

Pijn als gevolg van overbelasting, onvoldoende spierkracht, stress of verkeerde gewoonten is vervelend. Daarom is het belangrijk de basis van het probleem aan te pakken. Dat is precies wat Oefentherapie Mensendieck doet. Onderzocht wordt of gewrichten en spieren in balans zijn, in houding en tijdens beweging. Mensen worden zich bewust gemaakt van hun houding en beweging, waardoor ze deze kunnen
verbeteren. Ze krijgen adviezen die zijn toegespitst op de persoonlijke (werk)situatie. Daarnaast krijgen ze oefeningen die onder andere gericht zijn op stabiliteit, coördinatie, kracht en op een verantwoorde manier aanspannen en ontspannen van de spieren. En er worden ontspanningstechnieken gegeven. Ook wordt er, indien nodig, werkplekonderzoek gedaan.
Door het doen van de oefeningen en het naleven van de adviezen verdwijnt of vermindert de klacht, wordt bij chronische klachten de
kwaliteit van leven in stand gehouden of wordt een klacht voorkomen.

Kenmerken van Oefentherapie Mensendieck zijn:

Inzicht krijgen in het klachtenpatroon
Bewust worden van houding en beweging
Pijnklachten leren voorkomen
Harmonie creëren tussen lichaam en geest
Werken aan de oorzaak en niet alleen aan de symptomen
Toepassing in dagelijks leven
Balans vinden tussen wat je lichaam aankan en wat je van je lichaam vraagt
Doorbreken van het klachtenpatroon door gedragsverandering te stimuleren

CONTACT

3D Scoliosetherapie

Driedimensionale behandeling bij rug-, nekpijn en scoliose

Pijnklachten in de rug en nek, kunnen komen door een blokkade in de wervelkolom. De blokkade komt voor het overgrote deel, door driedimensionale voorkeursbewegingen. Door middel van oefeningen kunnen we je leren, om zelf de blokkade op te heffen. Zodoende ben je in staat, om de pijn zelf weg te krijgen. Om ervoor te zorgen, dat de blokkade niet terug komt, is het ook nodig om je werkzaamheden onder de loep te nemen. Zo kun je preventief de klacht voorkomen.

Een scoliose is ook een driedimensionale voorkeursstand van de wervelkolom. Maar dan eentje die echt vast begint te zitten. Indien je nog in de groei zit kun je door driedimensionale oefeningen van de wervelkolom de scoliose verminderen of tot stilstand brengen. Als je uitgegroeid bent, kun je door de oefeningen de wervels rond de scoliose soepel houden. Dit leidt tot klachten vermindering of de klacht verdwijnt helemaal.

Een driedimensionale wervelkolom en scoliose behandeling kan hulp bieden bij:

Rugklachten
Nekklachten
Schouderklachten
Hoofdpijn
Verminderen of stabiel houden van scoliose in de wervelkolom

Kwaliteit en deskundigheid gegarandeerd

De oefentherapeuten hebben een post-HBO opleiding afgerond in het behandelen van de scoliose.

CONTACT

Bekkenoefentherapie

Bekkenoefentherapie

Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan tijdens of na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. De klachten kunnen zich bevinden in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen, in het gebied rond de geslachtsorganen en het gebied rondom de heupen. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.

Wat doet de bekkenoefentherapeut?

Bekkenoefentherapeuten hebben gerichte scholing en ervaring op het gebied van bekken- en bekkenbodemproblematiek. De bekkenoefentherapeut kan door vraagstelling en onderzoek vaststellen waardoor de klachten ontstaan. Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van heup/bekken/onderrug verkregen.
Stabiliserende oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat. Het goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt, indien nodig, in de behandeling betrokken. Daarnaast is het essentieel inzicht te krijgen in houding en beweging in het dagelijks leven om de belasting in het bekkengebied te verbeteren.

De bekkenoefentherapeut kan hulp bieden bij de volgende klachten:

Moeite met het ophouden van ontlasting en/of obstipatie
Ongewenst urineverlies en LUTS klachten
Een verzakking van de blaas of baarmoeder
Bekkenklachten rondom de zwangerschap of na de zwangerschap
Lage rug- en bekkenklachten
Si- problematiek / Si- blokkade
Pijn bij het plassen
Niet goed kunnen plassen
Pijn bij geslachtsgemeenschap
Kwaliteit en deskundigheid gegarandeerd.

Myrke Ritskes heeft zich in 2013 gespecialiseerd tot bekkenoefentherapeut. Een gecertificeerd bekkenoefentherapeut heeft na zijn of haar basisstudie als oefentherapeut een post-hbo opleiding gevolgd speciaal gericht op het onderzoek en de behandeling van cliënten/patiënten met deze problematiek.

De opleiding heeft het kwaliteitskeurmerk van de Stichting Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten
Paramedici (St ADAP). Voor meer informatie zie website: https://www.bekkentherapeuten.nl/

CONTACT

Slaap oefentherapie

Heeft u moeite met inslapen, doorslapen en/of wordt u te vroeg wakker? Heeft u slaapritmeproblemen, kunt u moeilijk naar bed gaan of heeft u behoefte aan lang uitslapen? Slaapt u te vaak, te lang of te kort? Heeft u last van vermoeidheidsklachten, overmatige slaperigheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, moedeloos gevoel of piekeren? Dan kunt u baat hebben bij behandeling door een slaapoefentherapeut.

Slaapoefentherapie is een specialisatie binnen de oefentherapie. De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, toepasbare aanpak. De slaapoefentherapeut benadert het slaapprobleem vanuit een 24-uursvisie. De invloeden van de dag lopen door in de nacht, de gevolgen van een slechte nachtrust kunnen weer doorlopen in de dag daarna. De onderliggende oorzaken en in stand houdende factoren worden tijdens de behandelingen inzichtelijk gemaakt. Vanuit hier worden deze aangepakt en opgelost.
U kunt terecht met slaapproblemen zoals moeite met inslapen, door slapen of te vroeg wakker worden. Ook kunt u terecht met indirecte slaapproblemen zoals spanningsklachten, burn-out of hyperventilatie.

De oefentherapeut ondersteund u met:
• Een gezond slaapgedrag bevorderen.
• Inzichten hoe andere klachten kunnen samenhangen met de slaapproblemen
• Oefeningen om bewust meer ontspanning in het lichaam te creëren.
• Leren omgaan met een slaapprobleem, en hiermee met behulp van de therapeut uit de vicieuze cirkel komen.

De behandeling:
U zal zowel praatsessies als oefensessies krijgen. In een praatsessie neemt u met de therapeut tips door om beter te slapen of om op een andere manier om te gaan met uw klachten op basis van wetenschappelijk bewezen inzichten die horen bij uw type slaapprobleem. U wordt geholpen met het leren omgaan met (pieker)gedachtes, passende adviezen voor een optimale slaaphygiëne en krijgt u inzicht in het slapen.
In een oefensessie krijgt u praktische handvatten om met de spanning in het lichaam te leren omgaan. Dit wordt gedaan door middel van ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

CONTACT

Triggerpoint massage

Triggerpoints zijn hypergevoelige delen van een spier die als het ware verkrampt zijn. Ze ontstaan in de vliezen rondom de spier. Door stress, overbelasting, slechte houding, slechte voeding of ingeklemde zenuwbanen kunnen verhardingen in deze vliezen ontstaan. Op de spiervliezen bevinden zich de zogenoemde motorische eindplaten. Deze zenden zenuwprikkels uit, waardoor de spier zich aanspant. Als de spiervliezen verharden, kan het gebeuren dat de motorische eindplaten in de war raken en zenuwprikkels blijven uitzenden, waardoor de spier aangespannen blijft. Ook kunnen triggerpoints ontstaan doordat vliezen te stug en te strak zijn. Bloedvaten en zenuwen worden dan afgekneld. Hierdoor krijgt de spier en zijn omgeving te maken met afnemende doorbloeding en functiestoornissen.

Behandeling van triggerpoints
Door triggerpoint massage wordt de normale situatie in de spier hersteld en de kans om opnieuw de spier te overbelasten wordt weggenomen. De behandeling bestaat uit het uitoefenen van druk op de triggerpoints. De druk wordt aangehouden tot de pijn of gevoeligheid grotendeels weg is. Dit komt omdat de spier ontspant. De behandeling hoeft maar een aantal keren te worden herhaald.
Deze behandeling kan worden toegepast tijdens een sessie Oefentherapie Mensendieck. Dit is een ideale combinantie. De triggerpoint massage zorgt ervoor dat de pijn vemindert of verdwijnt. Met de methode Mensendieck blijft de pijn weg of wordt hanteerbaar. Op die manier wordt niet alleen aan het symptoom gewerkt, maar ook aan het wegnemen van de oorzaak.

Wanneer wordt triggerpoint massage toegepast?
• Carpaal Tunnel Syndroom (tinteling in de hand)
• Frozen Shoulder (pijnlijke beweging en vaak beperking bij bewegen van de arm in het schoudergewricht)
• Ischias (uitstralende pijn in het been) en andere uitstralende klachten
• Groeipijn
• Hoofdpijn
• RSI (tegenwoordig wordt dit CANS genoemd)
• Thoracic Outlet Syndrome (uitstralende klacht naar de arm toe)
• Whiplash
• Rugklachten, zoals spit
• Schouder- en nekklachten
• Hielspoor

Vergoeding
De behandeling van triggerpoint massage wordt toegepast tijdens een behandeling van Oefentherapie Mensendieck en wordt dus door de zorgverzekeraar vergoed vanuit het aanvullende pakket.

CONTACT

Pilates

Pilates Ground Control is een bewuste manier van trainen om het lichaam sterker en soepeler te krijgen. De lichaamshouding verbetert daarnaast aanzienlijk. Het is een samenspel tussen lichaam en geest, waarbij de ademhaling een belangrijke rol speelt.

De zeven principes van bewegen volgens Pilates Ground Control zijn:

Goede lichaamshouding
Linie of bewegingstechniek (wijze waarop de oefeningen worden uitgevoerd)
Stabiliteit
Focus en concentratie
Vloeiende bewegingen
Bewuste ademhaling
Kwaliteit versus kwantiteit

De lessen worden gegeven onder deskundige begeleiding van een Oefentherapeut Mensendieck.

Locatie

Praktijk voor fysiotherapie Barbara Diepenveen | Bijdorplaan 15F, Haarlem

Tijden

maandagavond van 19:45 – 20:45 uur

Kosten 

€ 11,50 per les

CONTACT

Nagym voor pas bevallen vrouwen

De nagym cursus is bedoeld voor vrouwen die hun lichamelijk kracht op willen bouwen na de bevalling. De cursus bestaat uit 5 lessen van een uur en is ook een goede opstap naar het (weer) gaan sporten. De cursus wordt gegeven door een gespecialiseerd Bekkenoefentherapeut. Tijdens de cursus worden oefeningen gedaan die voortkomen uit Oefentherapie Mensendieck en Pilates.

Wat komt tijdens de cursus aan bod?
• Op de juiste manier leren aanspannen, versterken en gebruiken van de tijdens de zwangerschap opgerekte bekkenbodem- en buikspieren en andere verzwakte spieren.
• Pilates oefeningen
• Houding en beweging uit het dagelijks leven, zoals tillen van de baby
• Conditie verbeteren op muziek
• Ingaan op eventuele lichamelijke klachten.

Wanneer kunt u aan de cursus deelnemen?
Tussen de bevalling en het begin van de cursus moet minimaal 3 weken zitten, maar u kunt de cursus ook na bijvoorbeeld 3 maanden of nog later volgen.

Locatie

Praktijk voor fysiotherapie Barbara Diepenveen | Bijdorplaan 15F, Haarlem

Cursus data 2023

8-05-2023 |  5 lessen | 20:45 – 21:45 | € 105,00

CONTACT

Welke klachten?

Overbelastingsklachten, zoals lage rugpijn, nek- en schouderklachten

Spanningsgerelateerde klachten, zoals spanningshoofdpijn en hyperventilatie

Orthopedische aandoeningen, zoals osteoporose (botontkalking), artrose (slijtage van gewrichten) en standsafwijkingen van gewrichten, zoals afwijkingen aan de voeten (doorgezakt voetgewelf), enkels en knieën.

Neurologische aandoeningen, zoals hernia en ischialgie/brachialgie (uitstralende zenuwpijn in het been en de arm door druk op de zenuwen).

Reumatologische aandoeningen, zoals arthritis (ontstekingen aan de gewrichten) en fibromyalgie (spierreuma)

Aandoeningen aan de luchtwegen, zoals COPD

Gynaecologische aandoeningen, zoals bekkenbodemproblematiek en bekkenklachten

RSI-klachten (tegenwoordig wordt dit CANS genoemd), zoals nek- en schouderklachten, hoofdpijn, uitstralende tinteling naar onderarm en hand.

Frozen Shoulder

Klachten ten gevolge van discus degeneratie (verzwakking van de tussenwervelschijf, zoals een hernia).

Incontinentie

Slaapstoornis

Hoofdpijn

Sportblessures voortkomend uit een verkeerde beweging.

Afwijkingen aan houding, zoals een scoliose (bochtje in de wervelkolom)

Overbelastingsklachten bij dansers

Overbelastingsklachten bij muzikanten

CONTACT