Slaap oefentherapie

Heeft u moeite met inslapen, doorslapen en/of wordt u te vroeg wakker? Heeft u slaapritmeproblemen, kunt u moeilijk naar bed gaan of heeft u behoefte aan lang uitslapen? Slaapt u te vaak, te lang of te kort? Heeft u last van vermoeidheidsklachten, overmatige slaperigheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, moedeloos gevoel of piekeren? Dan kunt u baat hebben bij behandeling door een slaapoefentherapeut.

Slaapoefentherapie is een specialisatie binnen de oefentherapie. De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, toepasbare aanpak. De slaapoefentherapeut benadert het slaapprobleem vanuit een 24-uursvisie. De invloeden van de dag lopen door in de nacht, de gevolgen van een slechte nachtrust kunnen weer doorlopen in de dag daarna. De onderliggende oorzaken en in stand houdende factoren worden tijdens de behandelingen inzichtelijk gemaakt. Vanuit hier worden deze aangepakt en opgelost.
U kunt terecht met slaapproblemen zoals moeite met inslapen, door slapen of te vroeg wakker worden. Ook kunt u terecht met indirecte slaapproblemen zoals spanningsklachten, burn-out of hyperventilatie.

De oefentherapeut ondersteund u met:
• Een gezond slaapgedrag bevorderen.
• Inzichten hoe andere klachten kunnen samenhangen met de slaapproblemen
• Oefeningen om bewust meer ontspanning in het lichaam te creëren.
• Leren omgaan met een slaapprobleem, en hiermee met behulp van de therapeut uit de vicieuze cirkel komen.

De behandeling:
U zal zowel praatsessies als oefensessies krijgen. In een praatsessie neemt u met de therapeut tips door om beter te slapen of om op een andere manier om te gaan met uw klachten op basis van wetenschappelijk bewezen inzichten die horen bij uw type slaapprobleem. U wordt geholpen met het leren omgaan met (pieker)gedachtes, passende adviezen voor een optimale slaaphygiëne en krijgt u inzicht in het slapen.
In een oefensessie krijgt u praktische handvatten om met de spanning in het lichaam te leren omgaan. Dit wordt gedaan door middel van ontspannings- en ademhalingsoefeningen.