Bekkenoefentherapie

Bekkenoefentherapie

Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan tijdens of na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. De klachten kunnen zich bevinden in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen, in het gebied rond de geslachtsorganen en het gebied rondom de heupen. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.

Wat doet de bekkenoefentherapeut?

Bekkenoefentherapeuten hebben gerichte scholing en ervaring op het gebied van bekken- en bekkenbodemproblematiek. De bekkenoefentherapeut kan door vraagstelling en onderzoek vaststellen waardoor de klachten ontstaan. Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van heup/bekken/onderrug verkregen.
Stabiliserende oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat. Het goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt, indien nodig, in de behandeling betrokken. Daarnaast is het essentieel inzicht te krijgen in houding en beweging in het dagelijks leven om de belasting in het bekkengebied te verbeteren.

De bekkenoefentherapeut kan hulp bieden bij de volgende klachten:

Moeite met het ophouden van ontlasting en/of obstipatie
Ongewenst urineverlies en LUTS klachten
Een verzakking van de blaas of baarmoeder
Bekkenklachten rondom de zwangerschap of na de zwangerschap
Lage rug- en bekkenklachten
Si- problematiek / Si- blokkade
Pijn bij het plassen
Niet goed kunnen plassen
Pijn bij geslachtsgemeenschap
Kwaliteit en deskundigheid gegarandeerd.

Myrke Ritskes heeft zich in 2013 gespecialiseerd tot bekkenoefentherapeut. Een gecertificeerd bekkenoefentherapeut heeft na zijn of haar basisstudie als oefentherapeut een post-hbo opleiding gevolgd speciaal gericht op het onderzoek en de behandeling van cliƫnten/patiƫnten met deze problematiek.

De opleiding heeft het kwaliteitskeurmerk van de Stichting Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten
Paramedici (St ADAP). Voor meer informatie zie website: https://www.bekkentherapeuten.nl/